top of page

EASEL® ohjausprosessin rakenne

  • Kirkastuskeskustelu, jossa kartoitetaan lähtökohdat ja määritellään tavoitteet. Keskeistä on kuulla toistuvat teemat ja tarttua niihin.

  • Psykoedukaatio koostuu tiedon jakamisesta. Siitä,miten ihmisen mieli ja keho yleensä toimivat ja miten sosiaalinen ympäristö vaikuttaa siihen. Tärkeä osa 

    psykoedukaatiota ovat kokemukselliset työkalut, joiden avulla herätetään aivot toimimaan ja lisätään tietoisuutta itsestään.

  • Kokemuksellinen osio, joka pitää sisällään tehtävän, sosiaalisentilanteen, 

    seikkailuharjoituksen, leikin, eläinavusteisen harjoitteen tai muun vastaavan toiminnan tavoitteista ja kohderyhmästä riippuen. Harjoituksissa merkityksellistä on ennen kaikkea niiden ohjeistaminen, ohjaaminen ja purkaminen, ei lopputulos.

  • Prosessointi ja lopetus jossa pohditaan nousseita ajatuksia, tunteita ja reaktioita suhteessa ohjattavan henkilökohtaisiin ja EASELin yleisiin tavoitteisiin. Keskeistä on, mitä kokemuksesta syntyy ja miten ohjattava voi siirtää ja hyödyntää sitä omassa elämässään. Mitä tapahtui? Miltä tuntui? Mitä viet tästä kokemuksesta mukanasi? ​

Sekä stressitömästä ja turvallisesta tilasta ja suhteesta

  • Rivendell (Taru sormusten herra elokuvassa oleva haltijoiden laakso)
    joka tarkoittaa ohjattavalle työskentely-ympäristöä, jossa hänellä on muutoksen ja oppimisen mahdollistamiseksi riittävä turvallisuuden tunne. Ympäristön tulee olla rauhallinen, rauhoittava, visuaalisesti houkutteleva ja esteettinen.

  • Suhteen rakentamisen prosessi. Aina kohdatessa uusia ihmisiä keskeistä on luoda ensin toimiva suhde, jotta voidaan toimia ohjaajana. Suhteen rakentamisen prosessi alkaa molemminpuolisesta kunnioituksesta, siitä edetään yhteiseen kieleen eli vuorovaikutukseen. Sen jälkeen alkaa syntyä luottamus toista kohtaan jolloin voidaan siirtyä turvalliseen yhdessä oloon. Kun tähän asti on päästy voidaan siirtyä turvallisesti pois tutusta ympäristöstä leikin, tehtävän tai muun harjoitteen avulla oppimaan ja tutkimaan. Yhteisen leikin ja huumorin kautta päädytään ansaittuun johtajuuteen, opettajuuteen tai vaikuttavaan vanhemmuuteen. 


EASELissa psykoedukaation tarkoituksena on opettaa vuorovaikutteisten ja kokemuksellisten harjoitusten lomassa ohjattavaa tuntemaan tunnetaitoihin liittyviä fysiologisia, elämänhistoriallisia ja kognitiivisia lähtökohtia. Tavoitteena on sekä harjoitella hallitsemaan ja käyttämään opittuja tietoja vuorovaikutustilanteissa että uusien näkemysten ja ajatustapojen avaaminen. Ohjauksen lähtökohtana on, ”Sinua hoitaessani minulla ei voi olla mitään sellaista tietoa mitä en voisi sinulle jakaa”. Työmuodon periaatteita ja työkaluja peilataan jatkuvasti eri alojen, varsinkin psykososiaalisen neurotieteen tutkimustuloksia vasten, asiakaspalautteeseen ja ohjaajien käytännön kokemuksiin. Ohjattavan sen hetkiset taidot ja tunnetilat määräävät aina sen, missä tahdissa edetään (”on mentävä sinne missä asiakas on ja aloitettava sieltä” -Vance Peavy). EASEL on spontaania ja tässä hetkessä olevaa asiakaslähtöistä ohjaustyötä, joka auttaa ihmisiä auttamaan itse itseään .
EASEL-ohjaus tuokiot kestävät 1,5h-2h ja ohjauskertoja voi olla 1-10 tai enemmän, riippuen ohjattavan tarpeesta. On tapauksia joissa yksikin kerta on riittänyt auttamaan ohjattavaa oivaltamaan oman elämäntilanteensa ongelmakohdat (www.easeltraining.f)

Team Talk
EASEL ohjausprosessin rakenne: Services
bottom of page